Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
Veranderingen in de zorg: Paradigmawisselingen en de smalle marges van de democratie

De verzorgingsstaat is in transitie, waarbij niet alleen traditionele thema’s als arbeid en inkomen, maar ook het zorg en welzijn landschap erg aan paradigmawisseling onderhevig is als gevolg van disrupties zoals demografische verandering en digitale ontwikkeling. Zowel bij de overheid, de professional als de burger zijn veranderingen merkbaar.

In plaats van het benadrukken waar de overheid niet meer toe in staat is, pleit ik er voor de waarde van de verzorgingsstaat te ‘herladen’; en te benadrukken wat de overheid nog wél kan. In deze tekst, gebaseerd op mijn Paul Cremers lezing, schets ik aan de hand van paradigmawisselingen en met gebruik van praktijkvoorbeelden waar in het afgelopen decennium wel en niet vooruitgang is gemaakt in het denken over zorg als investering, en welke vragen een antwoord verdienen in de toekomst.

In mijn bijdrage wil ik in grote lijnen schetsen hoe het denken over zorg in de verzorgingsstaat is veranderd, en waar we nu staan. Dat doe ik door achtereenvolgens drie paradigma’s te schetsen, de opbouw en uitbreiding van de Keynesiaanse verzorgingsstaat, het neoliberale paradigma waarin efficiency, eigen verantwoordelijkheid en marktwerking centraal staan, en de overgang naar een nieuw paradigma, door sommigen wel aangeduid als de sociale investeringsstaat (Hemerijck 2018). We bevinden ons thans in een transitiefase waarin het vorige (neoliberale) paradigma aan dominantie heeft verloren, maar een nieuw (mogelijk sociaal investeringsstaat) paradigma nog geen gemeengoed is.

Jet Bussemaker

Lees verder op p. 6 van nummer 77 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.

Lees het artikel via deze pagina
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.