Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
Uit: Hans Joas De Macht van het Heilige

Dit boek is een poging om een van de sleutelbegrippen van het moderne zelf besef te onttoveren: dat van de ‘onttovering’.

Dat begrip is, zo zal nog blijken, voor zeer uiteenlopende uitleg vatbaar, en dat heeft ook gevolgen voor tegenovergestelde begrippen als ‘betovering’ en ‘herbetovering’ die sinds de introductie ervan in omloop zijn gekomen. Een dergelijke meerduidigheid kan tot verwarring leiden en heeft dat in dit geval dan ook regelmatig gedaan. Daarnaast kan, omdat ze immers ongemerkt met het begrip meekomt, een onterechte suggestie van eenduidigheid ontstaan. Dat is zeker van toepassing op de geschiedenis van een proces van de onttovering dat zich in de loop van duizenden jaren voltrekt. Daar kan, wanneer blijkt dat ik gelijk heb, niet simpelweg aan worden doorgeschreven. 

We hebben daarom behoefte aan een alternatief of misschien wel meerdere alternatieve nieuwe narratieven van de religiegeschiedenis, zoals die verstrengeld is met de geschiedenis van de macht, narratieven die de plaats kunnen innemen van dat van de onttovering. Het begrip van de ‘onttovering’ wordt met niemand zo sterk in verband gebracht als met Max Weber. In een strategisch centraal gedeelte van dit boek zal ik me uitgebreid bezighouden met zijn gebruik van dit begrip en de problemen daarvan, en ik zal zijn werk daarbij zorgvuldig lezen. Een kritische uiteenzetting van Weber is echter niet voldoende om vervolgens een alternatief te kunnen schetsen. Daarvoor is het nodig om naast de vele empirische bevindingen ook filosofische aanzetten uit het verleden, vergelijkbaar met die van Max Weber, te raadplegen.

Vertaling Huub Stegeman (© Lemniscaat 2018)

Lees verder op p. 173 van nummer 74-75 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.