Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
Rijker verantwoorden: wat is de bedoeling?

Werkt het, deugt het, doet het deugd? In het lectoraat ‘Waardevolle praktijkontwikkeling’ worden die vragen aan en in de politiepraktijk gesteld.

Die drie vragen zijn vertrouwd voor wie werkt in het wenkend perspectief van normatieve professionalisering. De inzet daarbij is het vergroten van de kans op goed werk. Veelal gaat de aandacht dan uit naar de professionals of managers. Wat in hun gedrag vergroot of verkleint de kans op goed werk? Maar die kans wordt ook beïnvloed door de inrichting van de organisatie; het ontwerp, de procedures (‘we shape our buildings and thereafter they shape us’, schijnt Churchill gezegd te hebben). De doelen die gesteld of opgelegd worden en de eis je als professional en als manager je in dat soms schrille instrumentele licht te verantwoorden, beïnvloeden evengoed de kans op waardevol werk.

Er wordt gemakkelijk gewezen op de risico’s van perverse effecten van – vaak kwantitatieve verantwoordingssytemen, maar een aanklacht helpt niet echt. De vraag is: wat is een werkbaar alternatief; hoe zou een verantwoordingssytematiek eruit zien dat de kans op goed werk vergroot? Die vraag opent voor bestuurders en managers wellicht ook een ander perspectief. Niet alleen ‘ruimte geven aan professionals’, maar ook nieuwe, uitdagende verantwoordinsgsystemen ontwikkelen.

Jan Nap en Joost Vos

Lees verder op p. 32 van nummer 74-75 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.