Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
Recensie van Goed samenwerken in moreel ecologisch perspectief

‘Samenwerken’ lijkt soms wel een toverwoord als het gaat om goede zorgverlening voor ouderen. Werd vroeger de cliënt bij wijze van spreken aan de deur van het verpleeghuis afgeleverd, zodat professionals goed voor het familielid konden zorgen. Tegenwoordig gaat goede zorg (ook) over samenwerken met het sociale netwerk van de cliënt.

Maakte je eerst als verzorgende deel uit van één team, nu word je geacht in wisselende (multidisciplinaire) teams samen te werken om goede zorg op maat te realiseren. Het Kwaliteitskader verpleeghuiszorg (2017) vraagt van zorgorganisaties netwerken te vormen om samen te leren en te verbeteren, zowel professionals onder- ling als de bestuurders. Ook de samenwerking binnen een Raad van Toezicht ligt onder het vergrootglas. De Governance Code (2017) vraagt van hen hun samenwerking met elkaar en de bestuurder jaarlijks gedegen te evalueren, omdat binnen deze samenwerking ‘goed toezichthouderschap’ vorm krijgt met een focus op het realiseren van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de zorgorganisatie.

De groeiende aandacht in de zorgpraktijk voor ‘samenwerken’ maakt de urgentie duidelijk om daar meer over te weten. Dát samenwerken complex is en plaatsvindt binnen een complexe context, daar wordt nog niet vaak genoeg bij stil gestaan.

Marie-Josée Smits

Lees verder op p. 17 van nummer 77 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.

Lees het artikel via deze pagina
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.