Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
OMGAAN MET COMPLEXITEIT - Amor complexitatis

Harry Kunneman (2013a, b) heeft recentelijk het concept amor complexitatis geïntroduceerd. Deze intrigerende woordcombinatie houdt de gemoederen bezig, ook het mijne. De uitdaging om complexiteit te omarmen of om zich er op zijn minst mee te engageren (vgl. Bakker & Montesano Montessori, 2016) verloopt niet zonder slag of stoot. Er wordt als het ware gemorreld aan het zelfstandig naamwoord van het concept: van amor complexitatis naar passio complexitatis (Van der Zande, 2016).

Ook het bijvoeglijk naamwoord moet het bij wijze van spreken ontgelden: van amor complexitatis naar amor mundi (Zuurmond, 2016). Tot slot roept ook de verbinding tussen de beide naamwoorden vragen op (De Jonge, 2016). In dit artikel zoek ik vanuit een deugd-ethisch perspectief toenadering tot dit concept, dat tegelijkertijd aantrekt en afstoot. De deugdethiek is immers een benadering die ook binnen de traditie van de normatieve professionalisering een plek heeft verworven (Van den Bersselaar, 2009) en vruchtbaar is gemaakt voor uiteenlopende professionele praktijken, bijvoorbeeld sociaal werk (Banks & Gallagher, 2009; De Jonge, 2013). En in het genoemde concept gaat het om de zoektocht naar een adequate (ver)houding, namelijk ten opzichte van complexiteit.

Professionaliteit en complexiteit
Complexiteit is onlosmakelijk verbonden met, en kan zelfs worden beschouwd als een noodzakelijke voorwaarde voor, professionaliteit. Wanneer een vraagstuk of een probleem immers niet complex (genoeg) is, dan hebben we ook geen professional nodig om het aan te pakken. We komen zelf en samen bijvoorbeeld een heel eind wanneer we het belangrijk vinden om een gezond leven te leiden. Enkel in uitzonderlijke situaties raadplegen we een arts. Bijvoorbeeld wanneer we het belangrijk vinden deskundig uitsluitsel te verkrijgen over onze fysieke gesteldheid, wanneer een onduidelijk symptoom de kop op steekt of wanneer we kampen met een ingewikkelde en hardnekkige kwaal. Complexiteit in diagnose en/of behandeling rechtvaardigen de hulp van een arts.

 

Ed de Jonge

Lees verder op p. 94 van nummer 68 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.