Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
NORMATIEVE PROFESSIONALISERING - Moreel beraad met patiënten en medewerkers samen in de forensich psychiatrische zorg

Tweeënhalf jaar geleden is er in Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Dr. S. van Mesdag een nieuwe afdeling opgericht voor patiënten die niet goed functioneren op een gangbare behandelafdeling. Dit zijn patiënten met zeer complexe problematiek. Bij deze patiënten spelen combinaties van onder andere verschillende persoonlijkheidsstoornissen, psychotische kwetsbaarheid, licht verstandelijke beperkingen en verslavingsproblematiek.

Op de nieuwe afdeling is meer personeel en zijn minder patiënten dan op een reguliere afdeling. Mede daardoor is het mogelijk om extra te investeren in de opbouw van een positief leefklimaat en een intensieve samenwerking tussen patiënten en medewerkers. Kenmerkend voor de patiëntengroep is dat zij in de regel al lange tijd geïnstitutionaliseerd zijn. Zij zijn er aan gewend geraakt dat er vooral over hen gesproken wordt, in plaats van met hen.
Om vorm te geven aan de behandeling en het beleid op deze nieuwe afdeling is er vraag naar meer gelijkwaardige aandacht voor het denken van zowel patiënten als medewerkers over belangrijke morele thema’s. Een gezamenlijk gesprek over wat iedereen wil nastreven op de afdeling, maar ook over wat (n)iemand wil opofferen, kan de samenwerking en het leefklimaat positief beïnvloeden.


Op veel afdelingen gaat men meestal pas in gesprek over morele thema’s nadat er een incident, bijvoorbeeld ruzie of drugsvinding door de drugshond, is geweest en er een morele waarde, zoals veiligheid, eerlijkheid of betrouwbaarheid, in het geding komt: reactief na dat er iets ‘mis’ ging. Het gesprek heeft dan vaak al een sterk therapeutische lading. Medewerkers bespreken met de patiënt welk gedrag (on)gewenst is, om de patiënt zo te leren hoe hij op een verantwoorde wijze met een dergelijke situatie om kan gaan. In veel van deze gesprekken bepalen medewerkers de norm. De patiënt wordt aangesproken op zijn gedrag en er worden hem gedragsalternatieven aangereikt. 

Esther Lammers, Swanny Kremer, Roel Pieters en Bert Molewijk

Lees verder op p. 153 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.