Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
NORMATIEVE PROFESSIONALISERING - Constructief eigenwijs

De keuze voor zingeving in een levensbeschouwelijk neutrale organisatie is niet vanzelfsprekend. NIM Maatschappelijk werk in Nijmegen maakte die keuze toch. Omdat NIM gelooft dat de kloof tussen zakelijke en economische principes enerzijds, en de menselijke maat anderzijds overbrugd kan worden, maakte het zingeving de basis van het strategisch beleid.

Het verhaal van NIM Maatschappelijk werk is de moeite van het vertellen waard. Want er lijkt daar iets te lukken, dat lang niet overal lukt. Dat betekent overigens niet dat altijd helder is wát er nu precies lukt of dat het makkelijk gaat, maar er gebeurt iets dat van belang is in het licht van normatieve professionalisering.

Wat houdt die keuze voor zingeving nu precies in? En hoe krijgt het gestalte? Wat betekent het voor medewerkers? Wat merken cliënten ervan? En draagt het nou echt bij aan beter maatschappelijk werk? In dit artikel kijk ik mee met het gezelschap Waardenwerk, dat een verkennend onderzoek uitvoerde binnen NIM. Harry Kunneman en onderzoekers Lilian van Klinken en Steven Kiers hebben me deelgenoot gemaakt van hun documenten, observaties en bevindingen. Met hen ben ik gefascineerd geraakt naar de werking van de strategische keuze voor zingeving. Voordat ik daar meer over vertel, schets ik een eigen ervaring uit een andere organisatie. Hiermee werp ik licht op de weg die NIM is ingeslagen. 

Yanaika Zomer

Lees verder op p. 128 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.