Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
MORELE DIVERSITEIT: Gloedvol samenleven in morele diversiteit

‘Welkom in Nederland’, zo begint de tekst van de participatieverklaring, die alle inburgeringsplichtige nieuwkomers moeten tekenen, die op of na 1 januari 2016 in Nederland zijn komen wonen. Door de verklaring te ondertekenen verklaart de nieuwkomer dat hij kennis heeft genomen van de kernwaarden van de Nederlandse samenleving en dat hij deze graag zal helpen uitdragen.

Wat is er aan de hand in Nederland? Is het niet langer voldoende als burgers zich aan de wet houden, maar verder vrij zijn om te leven volgens hun eigen waarden? Van de nieuwkomer wordt gevraagd dat hij niet alleen kennis heeft genomen van de Nederlandse kernwaarden, maar deze ook accepteert en zelfs met graagte helpt uit te dragen! De kernwaarden, die in de verklaring genoemd worden, zijn vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Nieuwkomers moeten onder meer beloven dat ze de gelijkwaardigheid zullen uitdragen van mannen en vrouwen, van homo’s en hetero’s en van gelovigen en niet gelovigen. Waarom moeten mensen dat beloven?

Het laat zich raden dat dit alles te maken heeft met wat ik maar zal noemen ‘de stemming in het land’ ten aanzien van het onderwerp immigratie en integratie. Hoe is die stemming? 78% van de autochtone Nederlanders vindt dat de integratie is mislukt (Opiniepanel EenVandaag 2017) en ongeveer de helft van de Nederlanders vindt de komst van niet-westerse migranten een bedreiging voor de Nederlandse normen en waarden (Ipsos 2017). De grootste waardentegenstelling wordt ervaren met moslims en dan vooral in opvattingen over de positie van vrouwen (Vrooman et al. 2014: 267).

Sawitri Saharso

Lees verder op p. 105 van nummer 72 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.