Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
MINDFULNESS VOOR PERSOONSGERICHTE ZORG -Open staan voor de zorgvrager: hoe doe je dat en hoe houd je dat vol?

Persoonsgerichte zorg richt zich op wat mensen nodig hebben om zich gezond en gelukkig te voelen. Niet de ziekte staat centraal, maar het mens-zijn, de relatie, de levenssituatie en de leefstijl. Voor de zorgverlener betekent dit een andere manier van werken. Het ziektebeeld is niet meer allesbepalend, er is nu ook nadrukkelijk aandacht voor de vragen en ervaringen van de patiënt. Dat vraagt van de zorgverlener om zich te verdiepen in de patiënt, in zijn of haar persoonskenmerken, leefdomeinen en leefstijl (Vlek, Driessen en Hassink, 2013).

Een dergelijk wijze van zorgen sluit ook aan bij de notie van positieve gezondheid die door Machteld Huber (2013) ontwikkeld is waarbij het leren omgaan met beperkingen voorop staat.

Deze andere manier van werken brengt met zich mee dat er ook andere kwaliteiten van de zorgverlener worden gevraagd. Er zal een grotere nadruk komen te liggen op interpersoonlijke kwaliteiten zoals kunnen luisteren en het stellen van de juiste vragen op de goede manier. Daarnaast vraagt persoonsgerichte zorg intra-persoonlijke kwaliteiten. Als zorgverlener moet je goed voor jezelf kunnen zorgen. Persoonsgerichte zorg betekent namelijk aandacht en oog hebben voor de mens die de patiënt is, wat inhoudt dat de zorgverlener een open houding heeft. Hiermee komt de patiënt echter wel ‘binnen’. Daar moet je als zorgverlener wel mee om kunnen gaan. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de zorgvrager want jouw emoties hebben direct invloed op hem of haar. Bij een persoonlijk contact kan je jezelf niet anders voordoen dan je bent en dus moet je echt met jezelf aan de slag om moeilijke situaties vol te kunnen houden en er voor een ander te kunnen zijn. 

Hielke Bosma 

Lees verder op p. 211 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.