Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
MINDFULNESS VOOR PERSOONSGERICHTE ZORG -Mindful leiderschap in de zorg

We leven in een tijdperk van grote veranderingen en als het zo is dat verandering de enige constante zal zijn in de toekomst, dan zullen wij als samenleving en als individu moeten leren leven en omgaan met gevoelens van onzekerheid als gevolg van deze permanente processen van verandering en evolutie.

Burgers zijn hierbij geen willoos slachtoffer van deze transitie, maar onderdeel en mede vormgever. Wij creëren deze transitie mee en zijn van grote betekenis voor de wegen die we als samenleving inslaan. Er wordt zo een indringend beroep gedaan op ons transformatief leervermogen.

Jacobs (2015) gaat in haar lectorale rede met als titel ‘Ont-wikkelen van verbindingen’ o.a. in op persoonsgerichte praktijkvoering en transformatief leren. Zij ziet ‘transformatief leren’ als een van de belangrijke hedendaagse educatieve hervormingen waarbij de ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten en verandervermogen, als vliegwiel van transformatie, centraal staan. Zij stelt dat een overkoepelend en generalistisch kenmerk van de toekomstige HBO-professional is, dat deze in staat is om met de complexiteit en voortdurende verandering in de samenleving en beroepspraktijk om te gaan (Jacobs 2015).

Besproken zal worden hoe de inzichten uit de mindfulness een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van persoonsgerichte praktijkvoering en transformatief leren met als doel de ontwikkeling van leiderschapskwaliteiten en verandervermogen bij professionals in de zorg. Om hiermee te beginnen worden zorgorganisaties beschouwd als context waarbinnen deze ontwikkeling plaats zal vinden.

Ben van de Brand

Lees verder op p. 200 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.