Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
MINDFULNESS VOOR PERSOONSGERICHTE ZORG -Is mindful persoonsgerichte zorg geven ook ethisch verantwoord?

De vraag wat zorg tot goede zorg maakt, kan op allerlei verschillende manieren worden beantwoord. In heel de geschiedenis van het denken hebben filosofen en ethici gezocht naar sluitende theorie├źn die een ondubbelzinnig antwoord kunnen geven op de vraag wat een goed leven voor mensen inhoudt en wat voor handelen dat goede leven kan bevorderen. Al dat zoeken heeft niet geleid tot absolute antwoorden. Wel zijn er verschillende benaderingen uitgekomen die naast en met elkaar bepalend zijn geworden voor ons denken: over wat een moreel goed leven voor mensen bevordert en wat niet. En over criteria waaraan ons handelen kan worden beoordeeld in termen van goed en kwaad (Hartogh e.a., 2013).

In het spoor van deze theoretische perspectieven kun je ook naar de zorg kijken en antwoord geven op de vraag wat zorg nu tot goede zorg maakt. Globaal gesproken krijg je dan het volgende beeld: in de eerste plaats kun je kijken naar de persoon van de zorgverlener: beschikt hij/zij over de morele competenties en vaardigheden die maken dat hij/zij een goed zorgverlener kan zijn? Over wat in de traditie deugden heten? Is de zorgverlener bijvoorbeeld aandachtig? Zorgzaam? Handelt hij/zij zorgvuldig?

In de tweede plaats kun je kijken naar de gevolgen van diens handelen: draagt het handelen wel bij aan een groter welzijn en welbevinden van degenen die aan de zorg zijn toevertrouwd? Of niet?

In de derde plaats kun je kijken naar de intrinsieke kwaliteit van het handelen en naar de intenties van dat handelen: kloppen die intenties wel? Is het handelen gericht op het goede voor de patiënt? En op het respecteren van diens autonomie? Is het gelet op verdeling van aandacht en tijd, rechtvaardig handelen? Gericht op het voorkomen van schade

Hans van Dartel 

Lees verder op p. 185 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.