Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
MINDFULNESS VOOR PERSOONSGERICHTE ZORG -Compassie en Mindfulness. Een samenvallend perspectief op goede, persoonsgerichte zorg

Compassie staat in de belangstelling als waarde in de zorg. We noemen iets een waarde wanneer we het belangrijk vinden. Dat we compassie juist in de zorgverlening belangrijk vinden is niet vreemd wanneer je bedenkt dat de meeste zorgverleners voor een ander van betekenis willen zijn.

Zorgvragers geven aan juist behoefte te hebben aan meeleven, persoonlijk contact en aandacht voor wie zij zijn als uniek persoon. Zorg die daaraan tegemoet komt noemen we ook wel persoonsgerichte zorg. Dat is zorg die primair oog heeft voor wie de zorgvrager is en de ander als mens wil leren kennen. Pas dan kun je samen afstemmen en overleggen welke zorg echt passend is. Daarvoor mag de zorgvrager jou dan ook leren kennen als de persoon die je bent. Een relatie is immers een wederzijdse aangelegenheid, en de professionele zorgrelatie is dat ook.

Als professional ben je een ander persoon dan je collega, je bent op verschillende manieren van betekenis voor zorgvragers. Wanneer je persoonsgericht wil werken is het een voorwaarde dat je jezelf kent en je bewust bent van je eigen gedrag en gevoelens. Dat is onderdeel van mindful zijn. Juist nu bij het jezelf en de ander leren kennen speelt compassie een rol. Hoe dat precies werkt wordt in dit hoofdstuk uitgelegd. Want, wat is compassie eigenlijk, hoe kun je compassie ontwikkelen en wat heeft compassie met mindfulness en persoonsgericht werken te maken? 

Margreet van der Cingel

Lees verder op p. 193 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.