Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
Meer zelfredzaamheid, minder overheid? Neoliberalisme in zorg en welzijn.

Zorgethiek doet empirisch onderzoek in zorg- en welzijnspraktijken. Daarin doen allerlei ideeën opgeld die vaak van buiten komen, zoals zelfstandig leven, marktwerking in de zorg en de zogenaamd terugtredende overheid. Zorgethiek is geïnteresseerd in hoe dergelijke ideeën in praktijken van zorg en welzijn resoneren. We nemen bijvoorbeeld waar dat aan neoliberalisme ontleende veronderstellingen omtrent de sóórt van zelfstandigheid, de sóórt van zelfredzaamheid, niet aansluiten bij de feitelijke zelfstandigheid en zelfredzaamheid van kwetsbare burgers.

Neoliberalisme en zorgethiek

Dergelijke voorstellingen informeren ondertussen wel het beleid en vaak ook de praktijk. We hebben daarmee goede redenen om te kijken naar waarom neoliberalisme bestaat, hoe het van gedaante verandert, zich telkens weer aanpast en in nieuwe gestalten opduikt. Er ligt namelijk aan het ontstaan van neoliberalisme een reële kwestie ten grondslag waardoor het voor politici en bestuurders ook vandaag de dag nog steeds aantrekkingskracht heeft. Ondertussen moeten wij kijken naar hoe aan neoliberalisme ontleende ideeën in feitelijke praktijken doorwerken. Dat helpt om kwesties op te helderen waartegen professionals aanlopen in de praktijken waarin ze werkzaam zijn, waaraan ze leidinggeven of waarvoor ze beleid maken. In dit artikel bespreek ik, op geleide van de Duitse politicoloog Thomas Biebricher, eerst de neoliberale theorie en vervolgens het neoliberalisme in de praktijk.

Ik doe dat eerst op het niveau van nationale staten en daarna op het niveau van zorg en welzijn. Daarbij zal duidelijk worden dat neoliberalisme heel goed in staat is ideeën uit andere ideologieën in zich op te nemen, er een draai aan te geven en dienstig te maken aan het eigen project (zie in dit themadeel de Kwestie Solidariteit als Instrument). Die beweging niet goed in de gaten hebben, is funest voor waar het in zorg en welzijn om gaat: zorg hebben voor wie kwetsbaar zijn en zonder die zorg te gronde gaan.

Guus Timmerman

 

Lees verder op p. 44 van nummer 73 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.