Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
FILOSOFIE VAN DE WAANZIN - In de ban van de omtrekkende beweging, het begin van het einde in filosofie en waanzin

Deze geschreven tekst is gebaseerd op een gesproken lezing van mij over filosofie en waanzin. Het voordeel van een leestekst boven een gesproken versie ligt er voor de lezer in dat hij/zij zinnen, alinea's of het hele paragrafen kan overslaan, wat de auteur de mogelijkheid biedt om meer van zijn eigen onsamenhangende hersenspinsels te tonen, erop vertrouwend dat de lezer zelf zijn weg vindt door de tekst.

In een gesproken tekst liggen dergelijke uitweidingen minder voor de hand, want je overvalt je luisterend publiek met tierelantijnen waar het misschien niet op zit te wachten. De minimale taak van een spreker is ervoor te zorgen dat het publiek niet voortijdig afhaakt en niet in slaap valt of wegloopt. De presentatiewijze, de dichtheid, eenheid en meeslependheid van een gesproken tekst is anders dan die van een geschreven tekst. Een tekst op papier heeft daarentegen als nadeel dat deze een hoge mate van coherentie en innerlijke verwevenheid dient te hebben, waar een gesproken tekst heel wel zonder kan. Bij deze laatste valt immers weinig 'nog even terug te bladeren', of 'te controleren'. 

In mijn op deze tekst volgende tweede bijdrage, Post scriptum. Over het einde heen geschreven, na Schelling, volgen enkele eindnoten (cijfers tussen haakjes), die tezamen een op zichzelf staand postscriptum vormen, waarmee ik hier - op dit rustige papier - nog wat extra's aan de oorspronkelijke tekst toevoeg.

 

Wouter Kusters

Lees verder op p. 74 van nummer 69 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.