Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
HUMANISME EN SPIRITUALITEIT:En wat nu? ... Hoe geloof en levensovertuiging verdwenen uit de geestelijke verzorging

Toen mij werd gevraagd een bijdrage te leveren aan het denken over spiritualiteit in relatie tot humanisme en geestelijke begeleiding, liep ik daar direct warm voor, al wist ik dat het complexe materie betrof. In mijn artikel wil ik ter opheldering het heden van de humanistische geestelijke verzorging in het licht van het verleden bezien.

De inzichten die dat oplevert, neem ik als vertrekpunt voor het zoeken naar een eigentijds antwoord op wat ik als problematisch ben gaan beschouwen in het denken over geestelijke verzorging in het algemeen en de humanistische variant in het bijzonder. In aansluiting bij presentietheorie verwijst het begrip ‘spiritualiteit’ bij mij naar een complex geheel van verschillende aspecten die samen de levensbeschouwelijke, politieke of andersoortige bron van inspiratie vormen voor de manier waarop iemand in het leven staat en met anderen omgaat.1 Ik koppel het begrip dus aan alles wat met geloof en levensovertuiging te maken heeft, waardoor het niet per definitie verwijst naar een bepaald type spiritualiteit, zoals bijvoorbeeld voorgestaan in de new age-beweging.

De betekenis van spiritualiteit is voor mij vergelijkbaar met de omschrijving die de Van Dale eraan geeft als ‘geestelijke levenshouding’.2 Het centrale deel van dit artikel is een persoonlijke positionering. Ik doe dat bewust zo omdat ik wil laten zien vanuit welk perspectief en met welke betrokkenheid ik deze tekst schrijf. Zelf ben ik ook humanistisch geestelijk verzorger. Welbeschouwd laten de eerste drie paragrafen zien wat de achtergrond is van mijn eigen vorming tot humanistisch geestelijk verzorger. Die is zonder meer van invloed op de manier waarop ik kijk naar de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden rond geestelijke verzorging, op de bezorgdheid die ik daarbij voel en op de mogelijkheden die ik zie. Het onderwerp is voor mij zogezegd een prangende kwestie, een burning issue.

Brecht Molenaar

Lees verder op p. 88 van nummer 72 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
 
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.