Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
HUMANISME EN SPIRITUALITEIT:‘Doordrongen van de raadselachtigheid van het leven’:

‘Daar hebben humanisten het niet zo over: Over de rol van spiritualiteit in het leven en werk van humanistisch raadslieden’ is de veelzeggende titel van het proefschrift van Suzette van IJssel uit 2007.

In het theoretisch kader van dit proefschrift benadert ze de vraag ‘Wat is spiritualiteit?’ vanuit een veelheid aan perspectieven en concludeert: ‘Het integreren van al deze benaderingswijzen toont spiritualiteit als een term die betrekking heeft op een dieptedimensie in het bestaan die enerzijds spontaan kan worden ervaren en anderzijds bewust wordt opgezocht’ (p. 52).2 Haar uitgebreide empirische onderzoek laat zien dat spiritualiteit voor veel humanistisch geestelijk verzorgers een belangrijke drijfveer en inspiratiebron is, maar dat zij weinig ruimte ervaren om daar met elkaar en, wanneer ze een zending vanuit het Humanistisch Verbond (HV) hebben, met hun zendende instantie over in gesprek te gaan. Spiritualiteit lijkt een begrip waar je als vertegenwoordiger van een seculiere levensbeschouwing enigszins besmuikt over praat.

Wij hebben de indruk dat daar in de afgelopen tien jaar wel enige verandering in is gekomen – waarschijnlijk mede naar aanleiding van Van IJssels proefschrift. In de Beroepsstandaard humanistisch geestelijke begeleiding van het HV uit 2012 wordt nadrukkelijk opgemerkt dat het humanisme een ‘rijke variatie aan accenten, leefstijlen en tradities’ (p. 6) omvat. Er worden verschillende posities binnen het humanisme onderscheiden, waaronder het ‘existentieel spiritueel humanisme’ en het ‘transcendent humanisme’. Van de voorbereidingsvragen op het gesprek met de benoemingsadviescommissie van het HV luidt er één: ‘Wat is spiritualiteit voor jou?’

Carmen Schuhmann & Annelieke Damen

Lees verder op p. 78 van nummer 72 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
 
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.