Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
HUMANISME EN SPIRITUALITEIT: humanistisch geestelijke verzorging

Spiritualiteit en humanisme: het is geen vanzelfsprekende combinatie. Beide termen worden op uiteenlopende ‒ soms conflicterende ‒ manieren gebruikt en zijn daarmee voer voor controverse.

Wanneer we beide termen bij elkaar zetten wordt het helemaal complex ‒ en ook explosief, zoals bijvoorbeeld naar voren komt in het proefschrift van Suzette van IJssel (2007) over spiritualiteit en humanistisch geestelijke verzorging: ‘Het getouwtrek rondom mijn onderzoeksvoorstellen had me natuurlijk wel een beetje voorbereid op het feit dat spiritualiteit kennelijk een pijnpunt binnen het humanisme betrof, maar nu werd me duidelijker dat de gevoeligheden ideologische, historische en soms ook persoonsgebonden wortels leken te hebben’ (van IJssel, 2007, p. 15). De explosiviteit van de combinatie ‘spiritualiteit & humanisme’ deed zich in de tijd dat dit proefschrift werd geschreven ook gelden binnen de Universiteit voor Humanistiek (UvH), de universiteit waar humanistisch geestelijk verzorgers worden opgeleid.

Hier ‘bleek spiritualiteit fervente voor- en tegenstanders te hebben en oorzaak te zijn van diepe onderlinge verdeeldheid’ (van IJssel, 2007, p. 13). Het lijkt geen wonder dat, juist in een tijd dat humanistisch geestelijke verzorging in het onderwijs van de UvH een centrale plaats innam, de discussie rond spiritualiteit en humanisme op de UvH zo fel werd gevoerd. De wetenschappelijke status van het begrip spiritualiteit was indertijd nog bijzonder laag. Tegelijkertijd vond en vindt de term weerklank bij humanistisch geestelijk verzorgers omdat die lijkt te passen op iets in hun werk dat lastig eenduidig valt te omschrijven.

Carmen Schuhmann

Lees verder op p. 55 van nummer 72 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.