Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
Het onderwijs bevordert de pluralistische samenleving

De globalisering brengt veel onzekerheden en angst met zich mee. Dit zorgt voor toename van neoconservatisme, polarisatie en religieus extremisme (Kinnvall 2004). De gruwelijke aanslagen op de twee moskeeën in Nieuw Zeeland en de vreselijke schietpartij in Utrecht vormen een duidelijk bewijs dat haat en disrespect van de ander kan leiden tot gewelddadige acties. Hoe kunnen beeldvorming, vijandsbeelden en stereotypen jegens een ander – de basis van dit geweld - verminderd worden? M. Schreurs, J. Verveld en L. Ten Kate betogen in hun opiniestuk dat gemengde scholen de weg wijzen naar een toekomst, namelijk hoe een pluralistische samenleving mogelijk is en vorm kan krijgen. Kan inderdaad het onderwijs die rol spelen in het verminderen van haat en disrespect van de ander?

Is het multiculturalisme mislukt? Aan de hand van het empirisch onderzoek De wereld ontdekken in de klas concluderen de opinieschrijvers dat ‘de pluralistische samenleving begint bij jonge kinderen in de klas’. Het zijn de kinderen die samen met hun leerkrachten ons iets kunnen vertellen over hoe de toekomst van de pluralistische samenleving eruit ziet. Met een pluralistische samenleving wordt
een samenleving bedoeld waarin verschillende sociale en culturele subsystemen naast elkaar bestaan en elkaar kunnen beïnvloeden. Bij multiculturalisme wordt de nadruk gelegd op het veronderstellen van gelijkwaardigheid van diverse culturele en etnische groepen binnen de samenleving. Met hun opiniestuk reageren de schrijvers op het dominante discours over het multiculturalisme in Nederland dat uitgaat vanuit het idee dat de multiculturele samenleving gefaald zou hebben en dat het hanteren van een multicultureel beleidsmodel leidt tot sociaaleconomisch drama (Scheffer 2007, Van Rooy 2008).

Antimulticulturalisten als P. Scheffer (2007) en W. van Rooy (2008) zien criminaliteit, werkloosheid en het lage opleidingsniveau onder etnische minderheidsgroepen als bewijs hiervoor. Een cultureel pluralistische samenleving is in hun ogen gevaarlijk: het bestaan van de verschillende identiteiten naast elkaar verzwakt en ondermijnt de nationale identiteit en vormt daarmee een bedreiging voor de toekomst van de westerse democratie. (Scheffer 2007; Pearce 2004). De terroristische aanslagen in het westen bewijzen naast de criminaliteit onder bepaalde minderheidsgroepen, het zogenaamde ‘drama van het multiculturalisme’ (Roy 2008).

Lees het artikel verder via deze website. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.