Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!




| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]




Herstel van onze verslaving aan vervuilend gedrag

In dit essay zal ik een vergelijking maken tussen ons vervuilend gedrag en verslaving aan verdovende middelen. Met betrekking tot het herstel van middelenverslaving bestaat waardevolle ervaringskennis die een fundamentele verandering mogelijk maakt in zowel het denken als het gedrag van de verslaafde. Ik geloof dat de ervaringskennis van middelenverslaafden ons kan helpen om te breken met onze vervuilende manier van leven. Specifiek zal ik in deze tekst ingaan op het programma van de Anonieme Alcoholisten en recente inzichten met betrekking tot verslaving en de relatie tussen lichaam en geest. Beide zal ik relateren aan het denken van de filosoof Bruno Latour over de ecologische crisis.

Een kind begrijpt dat de uitlaatgassen van auto’s slecht zijn voor ons milieu. Uitlaatgassen stinken, en je moet hoesten als je ze inademt. Dus kunnen uitlaatgassen niet goed zijn voor onze dampkring.
Misschien vindt u het naïef van mij om een essay over de klimaatcrisis te beginnen vanuit de positie van een kind. ‘Als we zo gaan beginnen… Kinderen vinden ook dat alle oorlogen moeten stoppen, en dat het een schande is dat er mensen op deze wereld honger leiden… Het is mooi dat kinderen zo denken, maar we moeten wel realistisch blijven…’ Toch wil ik het gegeven dat kinderen intuïtief, en volgens een simpele directe logica, weten dat de uitlaatgassen van auto’s (en brommers en speedboten en vliegtuigen enzovoort) slecht zijn voor ons milieu als uitgangspunt gebruiken voor deze tekst. Het is niet zo dat voor ons volwassenen deze kennis niet beschikbaar is. Hoe komt het dan dat wij niet in staat zijn hier consequenties uit te trekken? In deze tekst zal ik een antwoord op deze vraag formuleren door een vergelijking te maken tussen de manier waarop wij – tegen beter in – doorgaan met vervuilend gedrag, en mechanismen die verslaving mogelijk maken en in stand houden.

Lees het artikel verder via deze website. Nog geen abonnee? Klik hier.








Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.