Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
Herbergzaamheid cultiveren

Van 2011 tot 2018 verrichtte ik een promotie onderzoek naar de bedrijfsmatige inbedding van de zorg voor een ander. Daarbij ben ik zorgpraktijken op het spoor gekomen die zich lijken te onttrekken aan schaduw-effecten van een bedrijfsmatige inbedding, zoals overdadige protocollering en administratieve regeldruk. Jarenlang had ik daarvoor als crisismanager bij onder meer zorginstellingen gewerkt.

Mijn onderzoek confronteerde mij óók met eigen impliciete bedrijfskundige opvattingen die soms destructief in kunnen werken op zorgpraktijken. Deze confrontatie met het mogelijke destructieve effect van een bedrijfsmatige inbedding heeft mij met schrik vervuld en ook met een gevoel van schaamte. Gaandeweg mijn onderzoek heb ik leringen getrokken uit de spanning die op kan treden tussen een bedrijfsmatige inbedding en de eigenheid van zorgpraktijken. Mijn inzet is dat deze leringen bijdragen aan het realiseren van een inbedding, die de eigenheid van zorgpraktijken respecteert en behoedt.

In onderstaand betoog breng ik de contouren van mijn benadering in kaart, onder de noemer van het cultiveren van herbergzaamheid. Daarin schets ik tot slot vier wegwijzers voor bestuurders en managers. Maar eerst ga ik kort in op twee inspiratiebronnen die mij voeding gaven gedurende mijn onderzoekstocht.

Tom Peetoom

Lees verder op p. 38 van nummer 77 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.

Lees het artikel via deze pagina
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.