Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
Goed samenwerken in moreel ecologisch perspectief

Samenwerking is voor veel mensen onderdeel van de dagelijkse praktijk. We werken vaak samen juist omdat we van elkaar verschillen: ieder heeft een eigen deskundigheid, inbreng en rol. Die verschillen kunnen spanningen en dilemma’s met zich meebrengen. Hoe kun je met die verschillen, spanningen en dilemma’s goed omgaan in de samenwerking – en dan goed in een moreel perspectief?

In mijn promotieonderzoek heb ik die vraag als uitgangspunt genomen en heb daarbij gaandeweg, in wisselwerking tussen theorie en praktijk, een moreel ecologisch perspectief ontwikkeld als analysetool en hulpbron voor goed samenwerken (Bolscher 2018). Hoewel mijn onderzoeksterrein de ouderenzorg was, hoop en verwacht ik dat dit perspectief ook voor andere publieke sectoren inspirerend kan zijn.

In de zorg is samenwerking aan de orde van de dag. Bijvoorbeeld samenwerking tussen professional, cliënt en diens mantelzorger, tussen professional en vrijwilliger, tussen professionals onderling, tussen verschillende organisaties. En je zou misschien denken: samenwerking is logisch, is nodig, het gaat om goede zorg, dan doe je dat toch gewoon? Ieder weet toch hoe het moet: open staan voor elkaar, geven en nemen, samen de klus klaren. Ik hoor en zie in de praktijk goede voorbeelden van samenwerking. Maar ook hoe mensen ermee worstelen en modderen, dat er verwijdering ontstaat in plaats van samenspel. Samenwerking ís logisch en voor de hand liggend, maar niet op voorhand probleemloos.

Antoinette Bolscher

Lees verder op p. 20 van nummer 77 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.

Lees het artikel via deze pagina
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.