Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
Een trip door eetbaar Nederland

Het bruist, het sist, het rommelt overal in Nederland Voedselland. Het Nederlandse landbouw en voedsel regime krijgt met horten en stoten te maken met heel andere consumenten, een heel andere organisatie van markten, en een heel ander verdienmodel bij de voedselproductie.

Ik merkte dit tijdens mijn reis door dit nieuwe voedingsland naar aanleiding van de publicatie van mijn boek, Goed Eten. Filosofie van Voeding en Landbouw. Niet een boek met recepten, maar een boek met overwegingen over nieuwe en oude landbouwproblemen, zoals dierenwelzijn, kunstmest. vlees eten, genetische modificatie en goede smaak. Ik merkte dat er naast de enorme belangstelling voor kookboeken en eetrubrieken in de media, er ook grote belangstelling is voor filosofie en ethiek van landbouw en voeding. Volgens mij zijn filosofie en ethiek bij uitstek geschikt om zoiets super complex als duurzaamheid, landbouw en voeding te analyseren en te evalueren. ‘Deskundigen’ willen nog wel eens geringschattend doen over mijn werk. Maar de echte deskundigen hebben al gauw door dat ik als moestuinier en akkerbouwer uit praktische ervaring spreek; mijn werk bij PUM als senior expert voor Afrikaanse landbouw helpt ook mee. Maar belangrijker is dat ik door mijn filosofische training gewend ben eerst een probleem goed te omschrijven en dan pas naar een oplossing te zoeken. Volgens experts is het grote probleem gegeven klimaatopwarming en bevolkingsgroei: ‘hoe voeden we 10 miljard mensen in 2050?’ De oplossing is dan dat die ‘we’ Westerse ingenieurs hier zijn, die voor de mensen daar oogstopbrengsten gaan vergroten. Maar filosofische analyse van ‘we’ en ‘mensen’ brengt je al gauw tot het inzicht dat een andere vraag beter is: ‘Hoe voeden in 2050 10 miljard mensen zichzelf ? Dan ga je eerst naar die mensen daar om uit te zoeken wat zij als oplossing zien. Hoe je het probleem formuleert bepaalt welk soort antwoord je krijgt. Tijdens mijn reis door Nederland Voedingsland kwam ik veel verschillenden mensen tegen. Wie kwam ik tegen? Nieuwe en oude boeren, chemisch-genetische en ecologische wetenschappers, allerlei journalisten en opstandige consumenten. Ik sluit af met een vooruitblik.’

Ontmoetingen met de nieuwe boeren en consumenten
Wat me heel erg opviel was het enorme aantal mensen dat bezig is met nieuwe landbouwvoedingsmodellen. Ik bedoel niet alleen dat er bij veel boeren in toenemende mate aandacht is voor de bodem. En natuurlijk zijn er veel mensen die in de supermarkt weigeren sommige niet verantwoorde spullen te kopen (boycot), of juist elders andere, betere voedingsmiddelen kopen (buycot).

Michiel Korthals

Lees verder op p. 82 van nummer 76 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.

Lees het artikel via deze pagina
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.