Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
Ecologisch Waardenwerk voor beginners

Introductie De conditie van de Aarde1 en haar ecologische systemen staat onder grote druk door menselijk handelen dat te veel vernietigt en vervuilt. De Aarde onderwerpt ons aan nieuwe grenzen. Haar ecologische conditie dwingt ons om nieuwe handelingsrepertoires te ontwikkelen.

De prijs op falen zal hoog zijn. Wij zijn beginners in ons vernieuwd toewenden naar en onze toewijding aan de Aarde. Ecologisch waardenwerk kan hierbij perspectieven bieden. De inzet ervan is het aangaan van een persoonlijke verbinding met ecologische opgaven. Het gaat om het plaatsen van het eigen handelende subject als een actor met invloed op de Aarde door in de eigen praktijk positief ecologisch te opereren. Hoe verschillend ook verantwoordelijkheden en impact zijn: veel kan bijdragen aan het stoppen van de degeneratie van ecologische systemen en aan hun herstel – de twee richtingen van ecologisch waardenwerk. Over dader- en slachtofferschap, weerstanden en het belang deel te zijn van ‘de groene beweging’. We zijn op weg naar een nieuwe wereld op de oude Aarde: van modernize naar ecologize.

Dit artikel is mede geïnspireerd door de analyse van Bruno Latour in zijn boek Waar kunnen we landen? Politieke oriëntatie in het Nieuwe Klimaatregime (Latour, 2017a). Hij laat zien dat het noodzakelijk is om de spanning tussen het Lokale en het Globale te vervangen door een ‘derde attractor’ die hij het Aardse noemt. Deze attractor, die ons (politieke) handelen zou moeten funderen door het respecteren en aanvaarden van de ecologische grenzen, staat tegenover het Bodemloze dat uitgaat van een verspilling van ecologische mogelijkheden tot alles is opgemaakt – in het bijzonder door de rijken en machtigen die slechts hun eigen belang dienen (Latour, 2017a). 
Ik zie ecologisch waardenwerk als mogelijkheid om de derde attractor in te kleuren en als tegenwicht tegen het Bodemloze.

Vriendschap met de Aarde
Het nieuwe klimaatregime dwingt ons te erkennen dat het moderniseringsproces niet los staat van ecologische krachten. Sterker: het ongewijzigd voortzetten van het grote moderniseringsproject dat ruwweg met De Verlichting is begonnen, is onmogelijk geworden, domweg omdat de Aarde niet groot genoeg is om het moderniseringsideaal te kunnen herbergen (Latour, 2017a).

Eric van der Vet

Lees verder op p. 72 van nummer 76 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.

Lees het artikel via deze pagina
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.