Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
DEBAT ISLAM - Het debat over humanisme en islam binnen de westerse context

Allereerst, wil ik Drs. Kees Hellingman bedanken voor zijn input en zijn inzichten met betrekking tot het herlezen van mijn bijdrage ‘Het debat over humanisme en islam binnen de westerse context’ verschenen in Humanistische Canon en in Waardenwerk, nr. 69. Ingegaan zal worden in deze reactie op religie en geweld, alsmede de betekenis van heiligheid binnen de drie monotheïstische godsdiensten.

In mijn bijdrage heb ik gekozen voor drie twaalfde-eeuwse moslimfilosofen uit het Iberisch Schiereiland, namelijk Ibn Baja (1095-1138), Ibn Tufayl (1105-1185), en Averroës (1126-1198). Elke kenner van de bloeitijd van de islamitische filosofie in Andalusië weet welke bijzondere rol deze drie geleerden hebben gespeeld in het bevorderen van kritische en reflectieve houding ten opzichte van de sacrale tekst. Dat doen ze door het toepassen van een allegorische en figuurlijke interpretatie van de koran.

Drs Hellingman benadrukt in de inleiding van zijn recensie dat het hier gaat meer om een dialoog tussen levensovertuigingen dan een debat. Ik heb bewust voor het begrip ‘debat’ gekozen omdat het beeld dat in het westen naar voren komt - als het gaat om de verhouding tussen humanisme en islam - wordt gekenmerkt door spanningen: er is wel sprake van variaties in eigen beeld, alsmede een soort strijd met argumenten en elkaar willen overtuigen. Daarentegen is een dialoog bedoeld om naar begrip en verrijking te streven. Bij een dialoog luistert men aandacht naar elkaar en men is op zoek naar een compromis. Het doel van mijn artikel is namelijk een platform te creëren voor de dialoog tussen humanisme en islam, want deze – zoals ik dit al uitgelegd heb in mijn bijdrage- noodzakelijk is in onze post moderne samenleving.

Abdelilah Ljamal

Lees verder op p. 221 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.