Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
DEBAT ISLAM - De Rol van de Overheid en de Samenleving bij het opkomen voor Godsdienstvrijheid voor Ex-moslims in Nederland

De positie van afvallige moslims, ook wel ex-moslims genoemd, in onze samenleving is een onderwerp dat de laatste tijd steeds vaker de media haalt. Veelal in negatieve zin, aangezien de verhalen die we te lezen of te zien krijgen over het algemeen gaan over de problemen die ex-moslims in Nederland ondervinden bij het verlaten van hun geloof.

Berichten over dit onderwerp duiken sporadisch op in de media, en de vraag rijst of ze het topje van de ijsberg zijn, een redelijke representatie van de werkelijkheid vormen, of dat ze overdreven worden.

De conclusie hieromtrent is vrij simpel: we weten het niet. Er is tot nu toe uiterst beperkt onderzoek gedaan naar ex-moslims in Nederland, en veel ex-moslims spreken zich niet naar buiten toe uit over hun ervaringen. Hooguit deelt men deze in eigen kring. Onderzoek naar secularisering onder moslims laat tegenstrijdige trends zien. Enerzijds zien we dat een deel van de (jonge) moslims veel bezig is met het geloof, en misschien wel bewuster religieus is dan de ouders, anderzijds is er volgens sommigen ook sprake van secularisering onder een deel van de moslims. Ik zal hier later op terugkomen.

Wanneer er ex-moslims geïnterviewd worden in Nederlandse media doemt vaak een beeld op van problemen, uitsluiting, discriminatie, angst en soms zelfs geweld. Velen verkeren in gemeenschappen waar het taboe is om openlijk de islam te verlaten. In het Nederland anno 2017, waar we volgens het Freedom of Thought Report van The International Humanist and Ethical Union ieder jaar in een staat van volledige godsdienstvrijheid leven is dit niet iets dat strookt met het beeld wat we van onszelf lijken te hebben als land waar de vrijheid van godsdienst hoog in het vaandel staat. Tegelijkertijd kunnen we ons afvragen in hoeverre anekdotes van ex-moslims representatief zijn voor de realiteit. Het is dan ook lastig om over de gehele breedte van het islamitische spectrum in Nederland uitspraken te doen. Maar wat wel duidelijk is, is dat er in Nederland een groep islamitische afvalligen is die het moeilijk heeft. Een groep wiens rechten en vrijheden geschonden worden, en die niet of maar beperkt zichzelf kan zijn in ons land. 

Gert Jan Geling 

Lees verder op p. 224 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.