Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
De tegenstelling tussen een non-directieve en directieve werkwijze in de GGZ

In een eerder artikel in Waardenwerk (Wijkstra, 2018) heb ik de neoliberale en wetenschappelijke context beschreven waarin de GGZ een sterke neiging heeft ontwikkeld om de complexiteit van de psychiatrische werkelijkheid (van patiënt en behandelaar) te reduceren tot het medische model. Mijn conclusie was dat in de dagelijkse psychiatrische praktijk de psyche is verdwenen en het brein nog steeds niet aanwezig is. Mijn pleidooi was dat we een interactioneel model nodig hebben waarbinnen het medische model een plaats kan hebben. Daarmee creëren we meer ruimte voor het contact, als kernwaarde in de GGZ, en voor omgaan met complexiteit in de relatie hulpverlener patiënt.

In dit artikel wil ik de moeite onderzoeken die het kost om als professional in de GGZ een non-directieve en een directieve werkwijze te combineren.

Door beide werkwijzen tegenover elkaar te plaatsen komen de tegenstellingen naar voren en wordt duidelijk waarom het zo moeilijk is ze te combineren, terwijl het belangrijk is om dat juist wel te doen. Onvoorwaardelijke acceptatie is naar mijn idee bij dit combineren een belangrijke sleutel. Het kunnen hanteren van deze tegenstelling tussen een non-directieve en een directieve werkwijze vergt (normatieve) professionaliteit en een maatschappelijke en institutionele context waarin deze professionaliteit mogelijk is.

Lees het artikel verder via deze website. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.