Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
De beproevingen van de duurzaamheidsprofessional

De professionalisering van duurzaamheid. Aandacht voor duurzaam ondernemen is de afgelopen 20 jaar gemeengoed geworden in het bedrijfsleven.

De duurzaamheidsproblemen die bedrijven veroorzaken én kunnen helpen oplossen hebben immense proporties aangenomen en zijn zonder voorbehoud urgent. Eenieder die een blik werpt op de Sustainable Development Goals (de 17 wereldduurzaamheidsdoelen die onder de vlag van de Verenigde Naties zijn overeengekomen) kijkt, beseft dat de wereld voor een groot aantal complexe en met elkaar samenhangende ecologische en sociale uitdagingen staat. Die zouden we moeten stuk voor stuk, zonder enige terughoudendheid moeten aangaan om de wereld voor al het leven leef baar te maken en te houden.

Met de groeiende aandacht voor duurzaamheid binnen bedrijven, heeft zich een nieuw type professional ontwikkeld: de duurzaamheidsprofessional. Deze duurzaamheidsprofessional houdt zich binnen bedrijven nadrukkelijk bezig met het in kaart brengen, monitoren en managen van de negatieve en positieve ecologische en sociale effecten van zijn of haar organisatie, vaak vanuit een initiërende, verbindende en coördinerende rol. De duurzaamheidsprofessional functioneert op het snijvlak van de interne organisatie, de directe bedrijfsomgeving en de bredere maatschappelijke context waarin het bedrijf opereert en heeft daardoor te maken met een palet aan belangen en verwachtingen van stakeholders binnen en buiten het bedrijf. Met name binnen grotere bedrijven (hoewel zeker niet uitsluitend bij multinationals) is de functie van ‘duurzaamheidsmanager’ of ‘duurzaamheidscoördinator’ tegenwoordig gemeengoed.

De achtergrond, zowel in termen van opleiding en ervaring, van de duurzaamheidsprofessional blijkt bijzonder divers. Het is opmerkelijk om te constateren dat veel duurzaamheidsprofessionals, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zorgprofessionals of financeprofessionals, van oorsprong niet noodzakelijk de technische of disciplinaire achtergrond of opleiding hebben om die rol effectief te vervullen.

Lars Moratis en Kenneth Amaeshi

Lees verder op p. 86 van nummer 76 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.

Lees het artikel via deze pagina
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:
Om spam tegen te gaan dient u het onderstaande hokje aan te vinken en moet u mogelijk een vraag beantwoorden.

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.