Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
CONFERENTIE AMOR COMPLEXITATIS - Games, Software en Normativiteit

In de afgelopen jaren zijn de beperkingen van wetenschappelijk onderzoek steeds meer onder de publieke aandacht gekomen. Naast onmiskenbare voorbeelden van fraude, zoals in Nederland door Diederik Stapel, is ook duidelijk geworden dat veel op zichzelf deugdelijk onderzoek tijd nodig heeft om te rijpen, bijvoorbeeld doordat de experimenten herhaald worden door verschillende universiteiten en met verschillende proefpersonen of respondenten, om zo het ontstaan van tunnelvisie of vooringenomenheid (bias) te voorkomen.

Men kan stellen dat veel theorie aanvankelijk fragiel is, en alleen door de herhaling onder verschillende omstandigheden door de tijd heen robuust kan worden.

Vanuit het denken in complexiteit is deze gang van zaken te verklaren. Men kan stellen dat er hier sprake is van een patroon die pendanten heeft in software ontwikkeling, technische systemen, maar ook bij procedures in organisaties en zelfs wetenschappelijk onderzoek zelf. Dit patroon manifesteert zich in feite altijd wanneer algoritmen of voorschriften worden ingezet om processen te structureren en beheersbaar te maken. Er dient zich bij de inzet van deze procedures echter een complicerend probleem voor, dat voortkomt uit de natuurwetenschappelijke rationaliteit die vaak aan deze aanpak wordt gegeven. Men stelt dan dat het algoritme of voorschrift op ‘objectieve’ gronden wordt ingezet, en dat deze zich ‘bewezen’ heeft door een ‘rigoureuze wetenschappelijke aanpak’, zoals door een ‘evidence-based’ benadering, of een (ander) strak theoretisch of methodologisch kader. De complicerende factor is, dat bij complexe systemen, er achter de schijn van objectiviteit een waaier aan impliciete normen het onderzoek beïnvloedt.

Kees Pieters

Lees verder op p. 52 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.