Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
COLUMN - Flexibilisering, precariteit, precariaat(?): Een beschouwing over bestaans- en inkomensonzekerheid

De termen ‘flexibilisering’, ‘precariteit’ en ‘precariaat’ worden sinds de jaren negentig gehanteerd om de toenemende sociaaleconomische onzekerheid aan te duiden die is ontstaan sinds de opkomst van het neoliberalisme. De flexibilisering van de arbeidsmarkt heeft de persoonlijke vrijheid vergroot, maar heeft tegelijkertijd nieuwe vormen van afhankelijkheid en onzekerheid gecreëerd.

Precariteit verwijst naar de structurele bestaans- en inkomensonzekerheid en individualisering die het gevolg is van flexibilisering. De term hangt nauw samen met de opkomst van het precariaat, een amorfe klasse zonder bestaanszekerheid en politieke representatie. Dit artikel verkent de relevantie van deze drie begrippen voor discussies over sociale zekerheid, veranderingen op de arbeidsmarkt en politieke representatie.


‘Het is duidelijk geworden dat precariteit tegenwoordig overal is’, constateerde Pierre Bourdieu eind jaren negentig (Bourdieu 1998: 95). De term precariteit verwijst naar de structurele sociaaleconomische kwetsbaarheid die is veroorzaakt door de opkomst van het neoliberalisme, de gedeeltelijke ontmanteling van de verzorgingsstaat, de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de normalisering van tijdelijke werkverbanden. Precariteit, zo stelde Bourdieu vast, is niet langer een randverschijnsel, maar is centraal komen te staan in discussies over mondialisering, sociale zekerheid en politieke representatie (Bourdieu 1998: 96).

Door de flexibilisering van de arbeidsmarkt, beweren Zygmunt Bauman, Ulrich Beck en Richard Sennett, dreigen werknemers betrokkenheid bij hun werk(gever) te verliezen en worden trouw, loyaliteit en beroepseer ondermijnd (Bauman 2000; Beck 2000; Sennett 1998). De normalisering van precariteit vormt daarnaast een bedreiging voor het democratische bestel.

Niels Springveld

Lees verder op p. 166 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.