Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
COLUMN - Een samenleving van kleinst mogelijke minderheden

Er is al een tijd sprake van de identiteitscrisis die de globalisering in het Westen heeft veroorzaakt. In Amerika, maar toch vooral in Europa. Dat maakt dat ons (Europees) zelfbeeld wankelt, en dat zorgt voor onrust, frustratie en uiteindelijk woede. In zijn prachtige Age of Anger wijst de Brits-Indiase auteur Pankaj Mishra in dat verband op de kloof tussen wat elites prediken en wat ze waarmaken. En ja, er zijn machtsstructuren die bepaalde groepen bevoordelen, maar verheerlijking van het slachtofferschap is geen emancipatie. En vaak leidt die verheerlijking tot een perverse ‘wedloop’ – wie is het meeste slachtoffer?

De extase van het opgaan in de massa is in wezen een destructieve extase.
Het is gevaarlijk mensen te reduceren tot de groep waartoe ze zouden behoren, ook en zélfs als dat gebeurt in naam van een respectabel ideaal.
Diversiteit is geen deugd op zich. Diversiteit is een feit. Het wordt een deugd wanneer we ook werkelijk van elkaar leren, wanneer we samenleven met elkaar en iets delen.

Sinds de Verlichting wordt de Europese identiteit bepaald door de strijd tegen de heteronome orde. Dit is de orde waarin de religie structurerend is en traditie, gemeenschap en hiërarchie bepalend zijn. En wordt de gang ingezet naar een ‘autonome’ orde, waarin het gaat om individualiteit, vrijheid en gelijkheid.
In de jaren ‘70 viel alles wat het individu nog inkaderde (natie, religie, familie, traditie) snel weg, en daarmee de laatste resten van de heteronome orde.
In zijn boek Obsceen, de geschiedenis van een verontwaardiging schrijft Ludwig Marcuse: ‘De wraak van de onmachtigen is het aanstoot nemen.’ Daartoe hebben we in die autonome orde alle ruimte geschapen. Nu is aanstoot nemen prima, als het aanzet tot gesprek. Maar steeds vaker wordt dat gesprek uit de weg gegaan.
 

L.L. Stegman 

Lees verder op p. 163 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.