Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
BILDUNG - Verder denken vanuit Bildung

Mede dankzij Jet Bussemaker, die in de lente van het jaar 2015 een oproep deed aan alle scholen om zich met Bildung bezig te houden, is Bildung een kwestie geworden waarover nog volop discussie woedt in de media. Deze discussie gaat mij aan het hart, maar tegelijk bekruipt mij al van begin af aan het onbehaaglijke gevoel dat hier sprake is van een hype die over niet al te lange tijd zal overwaaien. Wat hierbij een rol speelt is dat ‘Bildung’ een oriënterend begrip is dat moeilijk gedefinieerd –laat staan geoperationaliseerd- kan worden.

Vermoedelijk is dit ook de reden waarom ‘Bildung’ in het verleden nooit echt weerklank heeft gevonden onder onderwijswetenschappers die zoeken naar bruikbare methodieken en empirische toetsing. De oproep van Bussemaker is echter van groot belang. Deze wereld die telkens verandert en waarin geen absolute zekerheden bestaan, vraagt om ‘gebildete’ mensen. Hoe kunnen wij voorkomen dat Bildung aan zijn eigen vaagheid te gronde gaat? Laten wij een duurzaam gesprek over Bildung op gang brengen!

Harry Kunneman wakkerde dit vuur nog verder aan toen hij aan Gert Biesta en mij vroeg of wij over de strijdvraag van de Bildung een workshop wilden geven ter gelegenheid van zijn afscheidsconferentie die op 5 oktober 2017 plaatsvond op de Universiteit voor Humanistiek. Onze discussie had een open einde en daarmee bedoel ik dat er –mede dankzij de geanimeerde inbreng van de toehoorders in de zaal- meer vragen bij kwamen dan dat er vragen beantwoord werden. Terugdenkend aan deze discussie viel het mij weer op dat de kwestie van de Bildung vanuit verschillende invalshoeken aangevlogen kan worden. De aanwezige docenten dachten bij Bildung vooral aan de vormende rol die zij in het contact met hun leerlingen hebben. Biesta vroeg zich echter af of wij het begrip Bildung echt nodig hebben om de persoonsvorming in het onderwijs te bevorderen. Hij had zelfs bedenkingen bij de vraag of het überhaupt wenselijk is om leerlingen te willen vormen. Is het niet belangrijker om leerlingen in contact te brengen met hun vrijheid? 

Martien Schreurs 

Lees verder op p. 93 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.