Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
BILDUNG - De vraag naar Bildung

Toen ik in 1985 begon aan mijn studie psychologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, waren mijn verwachtingen hooggespannen. In de laatste jaren van mijn middelbare school had ik deelgenomen aan psychologielessen die voor liefhebbers werden aangeboden. In die cursus passeerden de grote stromingen de revue: Freud, met zijn duistere beeld van de menselijke geest, Rogers, daarnaast en tegenover, met zijn optimistische kijk op de menselijke mogelijkheden, en Skinner ook, met een bijna totalitaire gedragstechnologie. Ik was geboeid.

Hoe groot was de teleurstelling toen ik in de maanden na mijn eerste schreden in de academische wereld ‘Introduction to Psychology’ moest doorworstelen. Waar waren nu de omvattende visies en de diepgravende beschouwingen? Hier bleek psychologie te bestaan uit een accumulatie, misschien moet ik zeggen opeenhoping, van op zich staande en dus gefragmenteerde empirische onderzoeksverslagen. Aardige feiten (zogenaamde feiten, ontdekte ik later) en kleine samenhangen vormden de inhoud van de boeken en readers met artikelen, en zelfs de colleges waren, nu in mijn herinnering, op een enkele na geen uitzondering hierop. De docenten hielden presentaties van slechts aardige weetjes en wetenschappelijke nieuwtjes.

Iets van het oude vuur kwam weer terug toen ik bij een ‘Inleiding in de onderwijspsychologie’ de Russische leerpsychologen tegenkwam: Vygotski en Galperin, in Nederland geïntroduceerd door Van Parreren. Om meer over hen te leren, schreef ik mij in bij de vakgroep onderwijspsychologie als afstudeerrichting. Dat werd echter eveneens een teleurstelling, want ook daar bleek het Angelsaksische empirisme de boventoon te voeren. 

Michiel de Ronde 

Lees verder op p. 78 van nummer 70/71 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.