Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
Amor Complexitatis - Bouwstenen voor een kritisch humanisme

Amor Complexitatis: Harry Kunneman meent dat dit begrip een belangrijke wegwijzer biedt in het licht van de grote complexiteit en urgentie van de vragen waar wij mensen aan het begin van de eenentwintigste eeuw voor staan. In plaats van complexiteit in de houdgreep te nemen of weg te duwen, wijst amor complexitatis naar het beamen en omarmen van complexiteit: van onszelf, van anderen en van de wereld.
Amor Complexitatis - Bouwstenen voor een kritisch humanisme

Uit het voorwoord:

Terugkijkend stamt het kernidee van dit boek uit de jaren negentig. Maar het is pas echt tot ontwikkeling gekomen in de laatste tien jaar van mijn periode als hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek. De artikelen en hoofdstukken die in dit boek zijn opgenomen, brengen in chronologische volgorde de tussenstappen in beeld van de zoektocht waarin het kernbegrip amor complexitatis en de daarmee verbonden persoonlijke, professionele en wetenschappelijke zoekrichtingen geleidelijk contouren kregen. Ik denk dat dit begrip een belangrijke wegwijzer biedt in het licht van de grote complexiteit en urgentie van de vragen waar wij mensen aan het begin van de eenentwintigste eeuw voor staan. In plaats van complexiteit in de houdgreep te nemen of weg te duwen, wijst amor complexitatis naar het beamen en omarmen van complexiteit: van onszelf, van anderen en van de wereld. In het verlengde van de hier verzamelde artikelen en hoofdstukken, werk ik dit begrip en het belang daarvan in de slotbeschouwing verder uit en schets ik de onderzoeksrichting die ik de komende jaren verder wil verkennen.

Dit boek vormt daarmee het tweede deel van een trilogie over kritisch humanisme die ik de komende jaren hoop te voltooien. De ondertitel van deze boeken, ‘bouwstenen voor een kritisch humanisme’, is mede bedoeld als eerbetoon aan de humanistische universiteit, en aan de bijzondere collega’s en de vele leergierige studenten die mij op de ‘UvH’ het grootste deel van mijn academische leven een spannende en inspirerende denk- en werkomgeving hebben geboden.

Meer informatie over het boek vindt u op www.swpbook.com/boek/2029/amor-complexitatis
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.