Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
ZONMW SIGNALEMENT ZINGEVING IN ZORG - Relaties tussen zingeving, gezondheid en welbevinden

‘Zingeving’ duikt steeds vaker op als thema, en wel in zeer uiteenlopende media. Zo schrijft managementgoeroe Ben Tiggelaar (2013) in een column over drie categorieën werkers: mensen die werken gewoon om geld te verdienen, mensen die werken om carrière te maken en hogerop te komen, en een derde groep die werk ziet als een roeping.

Die laatste groep werkt niet voor geld of promotie, maar omdat ze het willen, het leuk vinden en erin geloven. Roeping is iets dat je niet alleen tegenkomt onder dominees, kunstenaars en leraren. Ook in een onderzoek onder schoonmakers in een ziekenhuis werden deze drie groepen gevonden. En juist de schoonmakers met een roeping hadden het gevoel dat ze náást het schoonmaken ook het leven van patiënten, bezoekers en verpleegkundigen verbeterden. Ze zijn zeer gemotiveerd en doen meer dan er van hen wordt verwacht. Tiggelaar concludeert dat het jezelf vragen stellen over je zingeving, je roeping, misschien niet alleen iets zou moeten zijn voor de zomervakantie, maar dat het misschien de kunst is om je roeping te ontdekken in het werk dat je nu doet (Tiggelaar, 2013).

In een heel andere en actuele context komt het belang van aandacht voor zingeving ook aan de orde. Judit Neurink (2015) beschrijft in haar schokkende boek ‘De vrouwen van het kalifaat’ dat het zoeken naar zingeving één van de redenen is waarom jongeren ontvankelijk kunnen zijn voor jihadisme en kunnen radicaliseren.

Zingeving kan dus een sterke drijvende kracht zijn, maar is ook een behoefte van de mens, zo blijkt ook uit bovenstaande voorbeelden. Daarom is het belangrijk hier ook aandacht aan te besteden in relatie tot gezondheid en welbevinden. Hoe kunnen we zingeving in dat verband in positieve zin inzetten?

 

Machteld Huber en Bert Garssen

Lees verder op p. 41 van nummer 68 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.