Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
ZONMW SIGNALEMENT ZINGEVING IN ZORG - Ongebreidelde zorg

In dit essay ga ik in op enkele vooronderstellingen die Huber en Garssen gebruiken in hun pleidooi voor ‘positieve gezondheid’. Ik beperk mij tot hun essay Relaties tussen zingeving, gezondheid en welbevinden in het ZONMW- signalement Zingeving in zorg (2016).

Hun artikel staat in het themagedeelte ZONMW van dit nummer van Waardenwerk. Ik laat hier dus andere publicaties van de auteurs buiten beschouwing en ook andere bijdragen aan genoemd Signalement. Ik denk dat het artikel van Huber en Garssen ongetwijfeld met zeer goede bedoelingen is geschreven. Huber heeft sinds haar proefschrift verscheen een ware zegetocht gemaakt met haar idee van positieve gezondheid. Op tal van plaatsen in Nederland worden haar ideeën omarmd. We herkennen de opluchting waarvan de twee auteurs melding maken: zorgverleners die blij zijn dat het over zingeving mag gaan. Tegelijk ben ik uiterst kritisch gestemd over de idee van positieve gezondheid en ik geef daar argumenten voor, voor zover dat in dit beperkt bestek kan. Ik doe dat op essayistische wijze (en hanteer dus de zelfde literaire vorm als Huber en Garssen gebruikten) vanuit de discipline zorgethiek, opgevat als een vorm van politieke ethiek.

Zorgethiek, ontstaan uit feministische wortels, beschouwt zorgen als een praktijk die het mogelijk maakt om op geordende wijze samen te leven. Zorgen vat ik breed op, van koken en luiers verwisselen tot gespecialiseerde arbeid in de gezondheidszorg en welzijnswerk. Als het goed is heeft professioneel en organisatorisch gekaderd zorgen de trekken behouden van alledaags zorgen: iemand die kwetsbaar is bij staan en niet alleen laten. Maar eerst beschrijf ik een scène uit de alledaagse zorg in Nederland (af komstig uit onderzoek van mijzelf – uiteraard geanonimiseerd).

 

Frans Vosman

Lees verder op p. 61 van nummer 68 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.