Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!




| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]




ZONMW SIGNALEMENT ZINGEVING IN ZORG - Integratie van zingeving in het zorgproces

Eerder in dit signalement schrijft Machteld Huber (zie essay Huber en Garssen, red.) over zingeving, gezondheid en welbevinden. Zij beschrijft in haar promotie-onderzoek zes dimensies van gezondheid: lichamelijk, psychisch, sociaal/maatschappelijk, kwaliteit van leven, dagelijks functioneren en zingeving. De laatste dimensie beschrijft zij ook wel als spiritueel/existentieel.

Eén van de stellingen die zij bij haar promotie verdedigde was: ‘Zingeving is de sterkste, gezondheidbevorderende kracht in de mens’ (Huber, 2014). In de tekst van Carlo Leget (zie essay Leget, red.) is te lezen hoe de spirituele dimensie weer een plek aan het veroveren is, ook binnen de gezondheidszorg. Het is begrijpelijk dat de ontwikkelingen in de palliatieve zorg hierin een belangrijke rol in gespeeld hebben: in de confrontatie met de (nabije) eindigheid van het leven gaan mensen op zoek naar de ultieme zin en betekenis van hun leven.

Het werk van Kenneth Pargament over de relatie tussen copinggedrag en spiritualiteit kan dit enerzijds verklaren en anderzijds ook duidelijk maken dat zingeving/spiritualiteit ook in bredere zin binnen de gezondheidszorg van groot belang kan zijn (Pargament, 1997). Pargament heeft een visie op coping die direct verwijst naar zingeving: ‘het is waar dat we ‘copen’ met stressvolle gebeurtenissen, maar het is net zo waar dat ons copinggedrag gericht is op en verwijst naar de waarden die het belangrijkst zijn voor ons, die ons leven zin geven’. Hij beschouwt daarom zowel coping als spiritualiteit als processen waarin we op zoek zijn naar betekenis, naar zingeving. Daarnaast beschrijft hij spirituele coping als: ‘alle menselijke copingmogelijkheden die specifiek gebruikmaken van spirituele hulpbronnen’, zoals iemands levensbeschouwing, dierbaren met wie je over existentiële zaken kunt praten, bidden, mediteren, of andere (persoonlijke) spirituele rituelen. Dit alles kan mensen in verbinding brengen met ‘de existentiële laag in zichzelf ’ en met de (gezondheidbevorderende) kracht die daarmee verbonden is.

 

Marie-José Gijsberts

Lees verder op p. 47 van nummer 68 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.








Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.