Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
ZONMW SIGNALEMENT ZINGEVING IN ZORG - Inleiding

ZonMw stimuleert onderzoek op het gebied van gezondheid en zorginnovatie. ZonMw financiert onderzoek en stimuleert het gebruik van ontwikkelde kennis. Met het signalement ‘Zingeving in Zorg – de mens centraal’ wil ZonMw ‘het debat over zingevingsvraagstukken een extra impuls geven en kennisontwikkeling stimuleren’ (website ZonMw).

Het signalement is een verzameling van essays, interviews en verhalen uit de praktijk van verschillende betrokkenen in de zorg. Zowel zorgverleners als patiënten, onderzoekers als initiatiefnemers komen aan het woord. Met de veelheid aan af beeldingen tussen de teksten wordt getracht zingeving ook visueel te vatten. In dit themablok zijn twee essays uit het signalement overgenomen; om het debat over zingevingsvraagstukken een extra impuls te geven zoals ZonMw voor ogen heeft, volgen hierna twee reacties op het signalement door twee hoogleraren. Voordat ik de essays en reacties nader introduceer, allereerst een impressie van het symposium waar het signalement officieel gelanceerd wordt.

Als promovenda die onderzoek doet naar zingeving en afgestudeerd is als geestelijk begeleider, reis ik enthousiast naar het Radboudumc waar het signalement op 18 maart 2016 officieel wordt gelanceerd. Tijdens het symposium staan drie vragen centraal: ‘Wat is zingeving?’, ‘Waarom is het belangrijk dat de zorgverlener ook aandacht heeft voor zingeving?’ en tot slot ‘Hoe verder met zingeving in de zorg?’.

 

Vicky Hölsgens

Lees verder op p. 37 van nummer 68 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.