Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
POLITIEK BURGERSCHAPSONDERWIJS - Waar is het goede verhaal?

Het waren met name de discussies tijdens de avondmaaltijd die mij er voor het eerst van doordrongen hoezeer de hedendaagse jeugd zich betrokken voelt bij de wereld die wij hen nalaten – en hoe weinig we ze bieden om die nalatenschap te verbeteren. Tony Judt, 2010.

Deze woorden van Judt lees en herken ik als een directe opdracht aan het onderwijs. In het bijzonder aan de school waar ik werk als docent maatschappijleer en filosofie. Wat kunnen en moeten wij als onderwijsinstelling leerlingen bieden? Hoe ondersteunen wij deze ‘bij de wereld betrokken’ leerlingen? Welke praktijken bieden wij hen om praktisch te ervaren en te ontdekken? Hoe helpen wij hen om zelf zorg te dragen en verantwoordelijkheid te nemen voor de wereld die hen wordt nagelaten? In mijn mailbox wacht het verzoek van Fenna, een leerling in vwo6, om een aanbevelingsbrief te schrijven aan het University College waar zij wil gaan studeren. Fenna is actief in één van de projecten op school dat probeert invulling te geven aan de opdracht van Judt. Fenna maakte deel uit van de delegatie leerlingen en docenten van RSG Pantarijn die de tweede Bosniëconferentie, ‘De lessen van Srebrenica’, bijwoonde. De tweedaagse conferentie ging op 23 juni 2016 van start. Het was de dag waarop de bevolking van Groot Brittannië in een referendum Waar is het goede verhaal? Leerlingen schrikken van de Brexit Magda van Eck de vraag kreeg voorgelegd: ja of nee tegen de EU?

De volgende ochtend was de Brexit een feit. Op het plein voor de conferentiezaal gonsde het onder leerlingen van ongeloof en verontwaardiging. ‘Waar is het goede verhaal over de EU? Waarom krijgt dat geen kans in de media?’ en ‘ Hoe kan het dat veel jongeren gewoon niet zijn gaan stemmen?’ In de beleving van jongeren op deze conferentie is de EU iets waardevols, een voorwaarde voor vrij reizen en studeren, voor samenwerken tegen klimaatverandering en voor de opvang van vluchtelingen. Vooral ook de basis voor vrede en veiligheid in Europa.

 

Magda van Eck

Lees verder op p. 88 van nummer 68 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.