Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
POLITIEK BURGERSCHAPSONDERWIJS - Voorbij apolitiek burgerschapsonderwijs

In veel landen in de wereld zijn scholen verplicht een bijdrage te leveren aan de persoonlijke en maatschappelijke vorming van hun leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Scholen en regeringen kunnen middels het onderwijs verschillende typen burgerschapsontwikkeling stimuleren.

Verschillende onderzoekers hebben in dit kader gewezen op risico’s van apolitiek burgerschapsonderwijs en op het belang van aandacht voor het politieke in burgerschapsvorming. Wat zijn hun kernpunten van kritiek en op welke manieren komen hun kritieken op apolitiek burgerschapsonderwijs en hun visies op politiek burgerschapsonderwijs overeen en/of verschillen ze? En wat houdt politiek burgerschapsonderwijs nu precies in?

In dit artikel beschrijven wij de belangrijkste bevindingen van een afstudeeronderzoek naar kernaspecten van internationaal politiek burgerschapsonderwijs. In dit onderzoek werd het werk bestudeerd van academici uit verschillende politieke en educatieve contexten (Canada, Europa, Verenigde Staten en Zuid Amerika) die tussen 2000 en 2016 in Engelstalige publicaties gepubliceerd hebben over het onderscheid tussen apolitiek en politiek burgerschapsonderwijs (Bazzul, 2015; Biesta, 2011a; Frazer, 2007; Llewellyn et al., 2010; McCowan, 2006; Nabavi, 2007; Perez Exposito, 2014; Ruitenberg, 2010; Straume, 2016; Westheimer & Kahne, 2004). Wij onderzochten hierbij met name hun noties van politiek en burgerschap en hun visies op apolitiek en politiek burgerschapsonderwijs, welke veelal voortbouwen op de politieke theorieën van Jacques Rancière, Chantal Mouffe en Cornelis Castoriadis. Op basis van onze analyse van hun werk onderscheiden wij een aantal kernaspecten van politiek burgerschapsonderwijs. Politiek burgerschapsonderwijs bevordert burgers die (1) inzicht hebben in de sociaalhistorische, politieke en theoretische achtergrond van bestaande burgerschapsconcepties, (2) geneigd zijn machtsrelaties te bevragen, (3) mogelijkheden voor (politieke) verandering kunnen herkennen, (4) zich kunnen identificeren met collectieven of met kwesties die van gemeenschappelijk belang zijn, (5) in staat zijn om conflicten aan te gaan, (6) zichzelf herkennen als (gelijke) politieke subjecten, (7) een gevoel van verantwoordelijkheid hebben ten aanzien van het bevragen en (opnieuw) creëren van politieke instituties en (8) zich oriënteren op sociale rechtvaardigheid.

 

Susan Curvers en Isolde de Groot

Lees verder op p. 76 van nummer 68 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.