Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
POLITIEK BURGERSCHAPSONDERWIJS - Politiek burgerschapsonderwijs rond scholierenverkiezingen in Nederland

Dit voorjaar worden er voorafgaand aan de nationale verkiezingen op veel scholen in Nederland weer scholierenverkiezingen georganiseerd. Middels deze verkiezingen, ook wel aangeduid als schaduwverkiezingen, bieden scholen hun leerlingen de mogelijkheid zich voor te bereiden op participatie aan de officiële verkiezingen.

De scholierenverkiezing is een vorm van politiek onderwijs met een lange geschiedenis in Europa. In Nederland worden scholierenverkiezingen bijvoorbeeld sinds 1963 georganiseerd. In sommige landen in Europa, waaronder Noorwegen, vormen scholierenverkiezingen een standaard onderdeel van het curriculum. Hier hebben alle bovenbouwleerlingen in het voortgezet onderwijs de mogelijkheid eens in de twee jaar te oefenen met onder andere het bepalen welke partij in hun ogen de beste visie heeft op prangende maatschappelijke vraagstukken en wenselijk beleid op dit vlak. In andere landen, waaronder Nederland, beslissen scholen zelf of zij deze activiteit willen aanbieden aan hun leerlingen. In Nederland wordt deze beslissing in de praktijk veelal genomen door een docent of een docententeam in het PO, VO of MBO. Dit docententeam bepaalt vervolgens tevens hoe zij vorm wil geven aan de scholierenverkiezingen op de betreffende school, al dan niet met behulp van de door ProDemos ontwikkelde praktische handleiding, educatieve materialen en additionele activiteiten (zoals de StemWijzermarkt).

Met de landelijke verkiezingen van maart 2017 in het vooruitzicht, besloot ik de educatieve praktijk in Nederland te verkennen: Hoe geven docenten binnen deze constructie vorm aan scholierenverkiezingen in hun school? Welke leeractiviteiten organiseren docenten in deze context? Welke doelen streven zij na? En welke overwegingen liggen aan hun keuzes ten grondslag? Doel van het onderzoek is om een inkijk te bieden in het politieke onderwijs dat in samenhang met de scholierenverkiezingen in Nederland aangeboden wordt. Aangezien scholierenverkiezingen het vaakst rond nationale verkiezingen worden georganiseerd, besloot ik na overleg met ProDemos om voor de afgelopen nationale verkiezingen in 2012 in kaart te brengen.

 

Isolde de Groot

Lees verder op p. 69 van nummer 68 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.