Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
ONDERZOEK - De waarde van relationele zorgverlening in de forensische psychiatrie

In deze bijdrage wordt een theoretische verkenning gedaan naar de waarde en betekenis van relationeel zorg geven in de forensische psychiatrie. Relatiegericht zorg geven binnen de context van de forensische psychiatrie kan mogelijk een bijdrage leveren aan het succes van de behandeling.

Het probeert het draaideureffect te voorkomen doordat de behandeling op geleide van de relatie met de patiënt wordt ingericht. Dit leidt onder meer tot het vrijwillig houden van contact na afsluiting van de formele behandeling. Dat is een nieuw paradigma in de huidige forensische zorg(keten) in Nederland. Analyse van literatuur aangaande deze relationele benadering gaven de theoretische uitgangspunten onder de herinrichting van een bestaande forensische praktijk.

In dit artikel schetsen wij de achtergrond en context van de forensische psychiatrie in het bijzonder met betrekking tot haar opdracht tot recidivereductie. Het beperkt slagen van deze opdracht enerzijds en het bezien van de zorg vanuit het perspectief van de patiënt, maakt de weg vrij voor een andere benadering. Wij werken deze andere benadering, te weten relationeel zorg geven, uit door te bespreken op welke wijze dit zowel klinisch als na behandeling een bijdrage kan leveren aan mogelijke recidivevermindering en hoe op deze manier aan de opdracht van de forensische zorg bijgedragen wordt. Deze benadering wordt sinds 2012 uitgevoerd bij de FPK van Inforsa en is onderwerp van (promotie)onderzoek, wat wordt uitgevoerd door de eerste auteur.

 

Petra Schaftenaar en Andries Baart

Lees verder op p. 123 van nummer 68 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.