Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
OMGAAN MET COMPLEXITEIT - De waarde van ongelijkheid

In de Nederlandse langdurige zorg- en welzijnssector zijn inclusie en participatie de laatste twee decennia toonaangevende begrippen. Mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking dienen niet langer verplicht in de maatschappelijke marge te verkeren, maar zouden op basis van gelijkheid en gelijkwaardigheid deel moeten kunnen uitmaken van de hoofdstroom van onze samenleving (Ministerie van WVC, 1993; RMO, 2002; RVZ, 2002; Taskforce Vermaatschappelijking, 2002; Tweede Kamer, 1995).

Deze drastische, idealistische én praktische transformatie van ons langdurige zorg en welzijnssector kreeg in 2015 een legislatieve basis, door middel van vier wetten: de Wet maatschappelijke ondersteuning, de Wet langdurige zorg, de Participatiewet en de Jeugdwet.

Hoewel het bovengenoemde (beleids)streven in de westerse wereld al vijf decennialang op de agenda staat – te beginnen bij de oproep tot normalisatie (Bengt Nirje, 1969) of social role valorization (Wolfensberger, 1983) – roept het anno 2017 nog steeds veel vragen en discussie op. Wat betekent het als we mensen met een verstandelijke en psychiatrische beperking willen laten participeren in onze samenleving? Wat vraagt dit van hen en van burgers zonder beperking? Hoe verhouden overheden, instituties en bedrijven zich hiertoe? Aan welke opvattingen over mens-zijn meten wij gelijkheid en gelijkwaardigheid af ? En hoeveel ruimte laten we daarbij voor onderlinge verschillen?

 

Doortje Kal en Gustaaf Bos

Lees verder op p. 107 van nummer 68 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.