Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
KUNST EN ZORGETHIEK - Inleiding

In het themadeel ´Kunst en Zorg(ethiek) zijn twee bijdragen opgenomen gebaseerd op lezingen gehouden door Frans Vosman en Merel Visse op het Heelmeesters symposium ´Ethiek en Esthetiek´ in november 2016. Een derde bijdrage is van de hand van de Duitse kunstenaar, linguist en dementie onderzoeker Oliver Schultz.

Deze auteurs behandelen elk op eigen manier de betekenis die kunst kan hebben voor de gezondheidszorg, met name vanuit ethisch, maar hierbij vanzelf ook vanuit esthetisch perspectief. Het kunstproject ‘Heelmeesters’ georganiseerd door ‘De Kunst van het Ondernemen’ is een initiatief, waarbij 16 professionele kunstenaars en 16 ‘Heelmeesters’ in gesprek zijn gegaan. De ‘Heelmeester’ is een deskundige werkzaam op het gebied van de gezondheidszorg in de brede zin van het woord. Dit kan een organisatie, arts, zorginstelling, maatschap, of iemand op beleidsniveau betreffen. De kunstenaar liet zich door middel van gesprekken inspireren door een Heelmeester. Vanuit de wisselwerking tussen beide partijen is een nieuw kunstwerk gemaakt door de kunstenaar, waarin de visie van de Heelmeester centraal staat. Het unieke aan dit project is dat het een platform biedt voor zowel kunstenaars als de Heelmeesters. In een tijd waarin zowel kunst als gezondheidszorg onder druk staan is dit project positief en inspirerend. De interpretaties van de kunstenaars kunnen aanzetten tot andere inzichten op dilemma’s binnen de heelkunde.

Het kunstproject was eerst op drie locaties te zien. Raadhuis Hilversum; de Universiteit voor Humanistiek Utrecht; het Museum voor Anatomie en Pathologie Radboud UMC Nijmegen. Tot slot werden alle kunstwerken tezamen in Kasteel Groeneveld Baarn getoond in januari 2017. 

Richard Brons

Lees verder op p. 16 van nummer 68 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.