Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
DE RELATIE TUSSEN ZORGVERLENER EN ZORGONTVANGER: Waarde-ervaringen van zorgverleners in patiëntencontacten

Zorgverleners werken zowel vanuit hun professionele standaarden met de nadruk op evidence en generaliseerbaarheid als ook vanuit hun unieke persoonlijke ervaring. In dit artikel belicht ik hun ervaringen die verbonden zijn met waarden. Ik laat zien dat zorgverleners in de contacten met hun patiënten waarde-ervaringen verkrijgen als zij ervoor ontvankelijk (willen) zijn. Door hun ontvankelijkheid te erkennen opent zich voor hen het gebied van betekenis en zin. Dit is voor henzelf van groot belang. Het voedt bovendien hun intrinsieke motivatie en leidt ertoe dat standaarden in de zorg individueel, verantwoordelijk en menswaardig gehanteerd kunnen worden.

Ik baseer dit artikel op mijn proefschrift ‘Gedeelde ruimte – De ontvankelijkheid van zorgverleners in patiëntencontacten’ (2015). Ontvankelijkheid heb ik daarin als zoeklicht gebruikt om de zorgverlener als persoon in beeld te brengen. Dit deed ik om twee redenen: om te beginnen viel me op dat ik als geestelijk verzorger zelf veel in patiëntencontacten ontvang en vroeg ik me af of dit ook geldt voor andere zorgverleners. In deze patiëntencontacten maak ik bijvoorbeeld contact met levensvisies die anders zijn of juist bevestigen wat voor mij telt, krijg ik kritiek of waardering en meer zelf kennis. Dat ik iets ontvang en wat ik verkrijg, vind ik allebei belangrijk. Het draagt in mijn ogen bij aan betekenisvolle eigen ontwikkeling en tegelijk aan goede, in menselijk opzicht gelijkwaardige patiëntenzorg. Daarmee in contrast viel mij op dat in visies op professionaliteit de persoon van de zorgverlener weinig aandacht krijgt. Goede patiëntencontacten worden doorgaans beschreven als gekenmerkt de patiënt centraal te stellen of, iets dichterbij, te waarschuwen: ‘Het zal je moeder maar wezen’.

Deze gerichtheid op ‘de ander’ wilde ik nou omkeren, door de zorgverlener en dat wat hij/zij waardevol vindt in het middelpunt te plaatsen. In hoeverre zijn zorgverleners zelf ontvankelijk in patiëntencontacten, en ervaren zij door deze ontvankelijkheid zelf waarden?

 

Dr. Beate Giebner

Lees verder op p. 116 van nummer 66-67 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier

 
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.