Waardenwerk
 Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
| Meer
Rehabilitatie congres
[ advertenties ]
DE NIEUWE GGZ: Mensenrechten als meewind? Over de betekenis van een nieuw verdrag

Begin 2016 publiceerden de psychiaters Delespaul en Van Os, samen met drie collega’s, het uitdagende boek ‘Goede GGZ!’, waarin zij een tamelijk radicale koerswijziging voor het brede veld van de geestelijke gezondheidszorg bepleiten. Wij vinden dat deze prikkelende publicatie veel behartenswaardige voorstellen voor verbeteringen bevat, die in brede kring zou moeten worden besproken, al blijkt uit andere artikelen in dit tijdschrift dat lang niet iedereen daar zo over denkt.

Wat in ieder geval in het debat over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg op het spel staat is het eigentijdse vormgeven van een humane, persoonsgerichte en toegankelijke zorg voor vaak kwetsbare mensen. Zo abstract geformuleerd, zal dat voornemen op weinig bezwaren stuiten. Maar wie doordenkt weet dat het adequaat omgaan met al die verschillende vormen van ‘de weerbarstige geestesziekte’ ingewikkeld en controversieel is. Dat niet alleen: de solidariteit met psychisch lijdende medemensen staat regelmatig onder druk, bijvoorbeeld omdat gewelddadige incidenten met psychiatrische patiënten in het opgewonden medialandschap breed worden uitgemeten. In ieder geval is het politieke en maatschappelijke draagvlak voor een ‘goede ggz’ geen vanzelfsprekend gegeven. Het beleidsterrein is allesbehalve een stil en stabiel domein, het is eerder een strijdperk, dat om assertieve patiënten en mondige professionals vraagt.

In dit korte artikel stellen we de vraag op welke wijze het onlangs door het Nederlandse parlement bekrachtigde VN-verdrag over ‘de rechten van mensen met een beperking’ op een stimulerende wijze door zal kunnen werken in de brede sector van de geestelijke gezondheidszorg. Het nieuwe VN-verdrag – de UN-Convention on the Rights of Persons with Disabilities – formuleert niet zozeer een serie nieuwe rechten, maar zet de voor mensen met beperkingen meest relevante aanspraken systematisch bij elkaar. Zo wordt nog eens – symbolisch – onderstreept dat de erkenning en verwerkelijking van deze rechten serieus moeten worden genomen. Kunnen de in dit verdrag gearticuleerde en gepreciseerde mensenrechten daadwerkelijk een impuls – meewind! – vormen in de zoektocht naar een goede, menswaardige zorgpraktijk?

 

Pieter Ippel en Gerco Blok

Lees verder op p. 69 van nummer 66-67 van Waardenwerk. Nog geen abonnee? Klik hier.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.